En berättelse om Elin

jun 23, 2021 | Patientberättelser

Här på bilden ser du Elin. En 19 årig tjej som just tagit studenten och ska som sina vänner kliva in i vuxenlivet. Tittar man närmare på henne så kan man se den ångest som fanns inom henne trots det påklistrade leendet. Ångesten som samhället har fyllt henne med. Ångesten över att inte vara så smal och lätt som samhället anser att man ska vara. Se bara på skyltdockor i klädbutiker och modeller i klädkataloger.

På väg att bli fotbollsdomare

I den här åldern dömde Elin fotboll och enligt hennes coacher hade Elin stor potential att ta sig långt i domarkarriären. Hon behövde BARA komma igång med träningen.Elin gav sig ut och löptränade själv, hängde med domarkollegorna på löpträning, gymmade och dömde 2-3 fotbollsmatcher per vecka. Under vintern spelade hon även innebandy. Men trots detta hände ingenting med vikten. Hon fick bara höra samma sak vid varje granskning. Hon behövde gå ner i vikt och få bättre löpning. Med tiden kom skadorna. Benhinneinflammation, kompartment* i benen, hälsporre med mera. Men det värsta var tröttheten. Att alltid känna sig trött. Det blev många turer till sjukgymnasten och till läkarna. Även där fick hon höra att det var på grund av vikten så hon behövde bara gå ner i vikt och tänka på vad hon åt.

Träffade en läkare som lyssnade

Elin började tappa hoppet om att få någon hjälp, eller någon som riktigt lyssnade. Men så fick hon träffa en underbar läkare på vårdcentralen. En läkare som fick henne att känna sig hörd. Hon tog prover för att kolla sköldkörteln, hon fixade en remiss till en dietist med mera.Men efter några träffar med dietisten så ansåg hon att Elin kunde det mesta. Men ändå hade det inte blivit någon förändring på vågen. Kunde det vara stressen som gav Elin problem med vikten? För nio år har gått och nu väger hon ca 40 kg mer än på bilden.
Läkaren fixade en remiss till Österåsens hälsohem där dom hjälper patienter med att sluta röka, äta rätt, hantera stress och lära sig leva med kronisk värk.
Där kom vändningen. Elin mötte deras lymfterapeut. Hon lyssnade på hennes problem och hon nämnde LIPÖDEM. Hon kunde själv inte ge diagnosen, men rekommenderade att Elin skulle ta kontakt med Sue Mellgrim i Danderyd.

Elin vill vara med och påverka arbetet för rättvis vård

Den 4:e december 2017 fick Elin möta Sue. Där hon fick diagnosen lipödem bekräftad. Det var inte bara i benen. Utan även i magen och på armarna.
Det var en lättnad för Elin men hon insåg ganska snabbt att det bara var en början till nästa kamp. Men nu visste hon att det var något underliggande. Det var inte hon som var lat eller dålig.När Elin kom hem igen fick hon en remiss av sin läkare till en lymfterapeut på Örnsköldsviks sjukhus. Där hjälpte en kvinna henne att beställa måttanpassad kompressionsbyxor. Vilken hjälpte henne mot tyngdkänslan och värken i benen. Sen hade hon turen att få prova en lymfapress. En som hjälper lymfsystemet med cirkulationen.

Nu idag får man ingen hjälp som lipödempatient. Det finns inte med i behandlingsplanen enligt vissa vårdgivare.Så nu har Elin anslutit sig till Svenska Ödemförbundet och Bräcke Diakoni för att hjälpa till att påverka arbetet för rättvis vård.

*Kompartment innebär att en muskel sväller så att den eller närliggande blodkärl och nerver skadas.