Coronavirus; COVID-19

Svenska Ödemförbundet följer experternas och de sakkunnigas råd. Alla som tillhör någon riskgrupp bör stanna hemma. Vi vädjar nu till våra 70+ medlemmar att följa rådet som Socialstyrelsen har upprepat: “Stanna hemma – gå promenader men håll avstånd“. Låt nära och kära handla åt dig eller beställ varor via internetbaserade livsmedelskedjor. Ställ in aktiviteter där du har närkontakt med andra, t ex gym, möten, köpcenter, hårfrisörskan samt såvida du inte är sjuk, tandläkaren och hälsocentralen. Detta kan även gälla besök hos lymfterapeut. Tråkigt men kanske viktigt för just dig! I dag har Socialministern meddelat att det gäller besöksförbud på äldreboenden. Man avråder från resor utomlands och inom Sverige.

Speciellt om kompression

Strumpleverantörer som Svenska Ödemförbundet har varit i kontakt med rekommenderar hur man kan hantera kompression.

För patienter med armstrumpor och handskar – Det är givetvis viktigt att man upprätthåller god hygien. Man ska undvika att ta på saker när man är ute bland folk eller att ta andra i händerna. Använd gärna plasthandskar utanpå kompressionshandskarna men kom ihåg att du använder plasthandsken för att hindra smitta. Virus kan stanna kvar på plasthandsken och smitta på samma sätt som din hand – tvätta händerna och byt handske ofta. Om man har flera kompressionshandskar och armstrumpor kan det rekommenderas att byta till rena om man varit i områden och ställen med smittrisk. Tvätta händerna ofta och använd gärna desinfektion, men ta inte på handsken innan händerna har torkat.

Alla kompressionsstrumpor – både arm, hand och ben – ska oavsett alltid tvättas varje dag. Det gör att man tvättar bort hudavlagringar, salt, svett och annat som kan skada trådarna och materialet i strumpan. I dessa Coronatider är det extra viktigt att tvätta strumporna. Strumporna tvättas på 40 grader – tyvärr kan högre temperatur förstöra strumporna. Det finns vissa tvättmedel som annars rekommenderas för sportkläder (problem med lukt och svett), som är anpassat för kläder med elastiska trådar, och som har visat sig effektiva även för kompressionsprodukter.

De flesta kompressionskläder förblir i bra kondition i över 100 tvättar men de skyddas bättre om man använder en tvättbag.

Då man inte är i sin bostad försök låta bli att använda den delen av den hand som är täckt av kompression och använd desinfektionsmedel på dina fingrar. Ta med dig en extra kompressionshandske/plagg i en sluten plastpåse för användning om du oroas över att din handske kan ha blivit smittad. Lägg den smutsiga handsken i en sluten påse till den tvättas och släng plastpåsen på ett säkert sätt.

Andra produkter – Det finns även vissa produkter för ödemreduktion som reducerar den fysiska kontakten mellan vårdgivare och patient. Justerbara kompressionslösningar som CircAid (Medi) och FarrowWrap (Essity) är lösningar som ersätter kompressionsbandage och möjliggör egenbehandling. Man reducerar då kontakt mellan patient och terapeut, får mindre smittspridning och möjliggör att patienten kan leva ett mer obehindrat liv. Utöver det är det givetvis stora besparingar (färre resor för bandagering) och reduktion av kostnadskrävande behandling (det är personalkostnaden som är den stora kostnaden vid ödemreduktionen – inte produkterna).

Patienterna får ha dialog med sin terapeut om vilka möjligheter som finns för att få behandling nu. Företagens produktspecialister är tillgängliga för dialog och rådgivning av terapeuter via telefon, mail och andra digitala lösningar.

Aktiviteter i social distansering

Du som sitter hemma i fysisk och social distansering – här har du möjlighet att yoga, göra gymnastik och träna: https://www.healthflix.online (på engelska)

Sköt om er!

Användbara länkar

Här länkar vi till ställen där du kan hämta information och råd om Coronaviruset, dess eventuella påverkan på kroniska ödem och hur du kan hantera din kompression under denna tid – Uppdateras kontinuerligt.

Folkhälsomyndigheten

Självskattningstest

För dig som har/har haft cancer

Lymphatic Education & Research Network, LE&RN – Symposium Series (på engelska)

Lymfödem och coronavirus (på engelska)

Information från WHO (på engelska)

Krisinformation från Svenska myndigheter

Regeringens arbete med nya coronaviruset

SVT – Senaste nytt om coronaviruset

Avvikelser i behandlingsrekommendationer

Verktyg, stöd och metoder för psykisk hälsa i kristid

Yoga in i stormens öga

Vi lever i omvälvande tider, på ett sätt världen inte skådat sedan 2:a världskriget. Hela vårt sätt att leva ställs just nu på ända på ett sätt som skapar stark stress, oro och rädsla hos många människor.

Detta innebär samtidigt en viktig möjlighet, att kunna stanna upp, börja lyssna inåt, sträva mot inre stabilitet och lugn i oss själva – hitta in i Stormens Öga. I detta är tekniker som yoga och meditation oerhört kraftfulla verktyg – och ONLINE medverkan just nu för de flesta ett bra sätt att kunna tillgodogöra sig dessa verktyg.

Här kommer tre fina kostnadsfria Online möjligheter för dig, din familj och vänner – Dela med dig!

HealthFlix – Global kostnadsfri onlinesatsning i Coronatider – www.healthflix.online

Göran Boll lär ut yoga på YOGA FÖR DIG.s plattform – www.yogafordig.nu

Institutets kvällsklasser kostnadsfritt online – www.goranboll.yoga

En övning ur “husapoteket” – enkla verktyg för särskilda behov

Andning genom vänster näsborre ger en förstärkt lugn- och ro respons då de olika näsborrarna via näsmusslorna sägs ha olika kopplingar till det autonoma nervsystemet. Denna andningsövning har testats på patienter med högt blodtryck i en studie vid Centrum för primärvårdsforskning i Malmö. Det man såg var att 10 min andning ihop med en enkel ryggflex morgon och kväll sänkte blodtrycket lika mycket som vid medicinering. Studien är publicerad och finns att läsa via Medline: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24314119

I onlinetjänsten finner du fler enkla yogarecept för särskilda behov bla huvudvärk matsmältningsbesvär, bihåleinflammation, spänd nacke/käkmuskulatur.

Du hittar En övning ur “husapoteket” hos Balans Institutet på länk: http://www.balansinstitutet.se/testa

Share This