Internationella lipödemmånaden – patientberättelser

SÖFs medlemmar berättar om hur det är att leva med lipödem.

Fatima:

”Att ha lipödem betyder att jag måste ha kraft att hävda min diagnos, att hela tiden utbilda vårdpersonal och omgivning, vara beredd på att utstå kränkande kommentarer om mitt utseende och fördomar om mitt leverne. Det krävs ett starkt psyke och en stöttande omgivning.”

Läs hela Fatimas berättelse om hur det är leva med lipödem

Cina:

”Under hela mitt liv har mina ben varit mina värsta ovänner, jag har ALDRIG tyckt om dom och haft svårt att acceptera dom. Men sen jag fick min diagnos har jag fått överseende med dom och lärt mig leva med dem!! Även med resten av min kropp!!”

Läsa hela Cinas berättelse

Anna-Kajsa:

”Trots att jag redan innan besöket visste det skulle bli tufft var jag inte beredd på den känslostormen efteråt.
Jag var inte otrevlig. Jag höll mig till saken och var fokuserad. Jag hade förberett mig. Jag fortsatte lägga fram fakta trots hårda ord. Jag trampade inte på min självrespekt. Jag hoppas på sikt att det är värt det, för mig och framtiden!”

Läs hela Anna-Kajsas berättelse

Christine:

”Jag har sökt hjälp vid flera tillfällen under åren men det har alltid handlat om viktminskande åtgärder som aldrig lyckats, det har alltid varit mig det varit fel på, att jag misslyckats. Ingen har ens funderat på om det kan finnas någon bakomliggande sjukdom eller försökt hjälpa mig vidare.”

Läs hela Christines berättelse

Läs mer om Internationella lipödemmånaden